Quelly interview: nieuwe single “Zwaartekracht”

Miller Events QUELLY interview bij Miller Events foto

Introductie


Wie is QUELLY?

‘Later als ik groot ben ik wil een popster zijn!’ (Raquel) QUELLY een artiest oorspronkelijk uit Almere. Zij heeft een droom: met haar passie voor muziek bezig zijn en een stempel drukken op zowel de Nederlandse als internationale muziekscene. QUELLY is een artiest die muziek maakt met haar eigen flair, zowel in het Nederlands als in het Engels. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en een breed scala aan muziekstijlen, artiesten en genres, schrijft en creëert zij nummers die variëren van rustige akoestische ballads tot energieke aanstekelijke poptracks.

Miller Events Quelly interview met Miller Events
‘Later als ik groot ben ik wil een popster zijn!’ (Raquel) QUELLY (instagram)

Floris: Allereerst, gefeliciteerd met de release van je nieuwe single “Zwaartekracht” en de videoclip die vandaag is uitgekomen! Hoe voelt het om beide projecten nu de wereld in te brengen?


QUELLY: Dankjewel! Ja, het voelt echt heel fijn! Ik ben al sinds mijn tienerjaren bezig met muziek, maar dit is de eerste keer dat ik daadwerkelijk iets uitbreng. Het smaakt zeker naar meer!

Het nummer Zwaartekracht


Het concept zwaartekracht

Floris: “Zwaartekracht” is een intrigerende titel. Wat betekent het concept van zwaartekracht voor jou persoonlijk, en hoe vertaalt dat zich naar de tekst en muziek van de single?

QUELLY: Zwaartekracht gaat eigenlijk een beetje over een giftige, of toxische, liefde tussen twee mensen die er allebei anders in staan. De één is helemaal in de ban van de ander, terwijl de andere persoon het eigenlijk ziet als iets tijdelijks en daar misschien ook niet helemaal eerlijk over is geweest. Het is een beetje die dynamiek van bindingsangst en verlatingsangst. Ook al sta je er allebei anders in, blijf je toch naar elkaar toetrekken, zoals zwaartekracht je naar de aarde trekt. Tegelijkertijd kan zo’n intense “push-pull”-relatie je ook laten voelen alsof je de zwaartekracht juist niet meer voelt en je een beetje tussen het hier en nu zweeft.

Floris: Tijdens het schrijven van “Zwaartekracht”, had je toen een specifiek moment of een persoonlijke ervaring in gedachten?


QUELLY: Hahaha, ik ben zelf wel een paar keer degene geweest die achter iemand met bindingsangst aanzat. Ik was dan tot over mijn oren verliefd, terwijl de ander eigenlijk niet zeker wist of diegene wel een relatie wilde.

Het geluid van deze single

Floris: Hoe zou je het geluid van deze single omschrijven in vergelijking met je eerdere werk? Is er een bewuste verandering in stijl of richting die je met dit nummer wilde bereiken?


QUELLY: Het grappige aan Zwaartekracht is dat het eigenlijk mijn eerste Nederlandstalige nummer is waarvan ik ook echt van plan was het uit te brengen. Ik heb eigenlijk altijd alleen maar Engelstalige nummers geschreven, vaak meer in de singer-songwriter stijl of in ieder geval begeleid met mijn gitaar. Dit is dus de eerste keer dat ik een Nederlands popnummer heb gemaakt.

De videoclip


Het creatieve proces

Floris: De videoclip is vandaag uitgebracht. Kun je ons iets meer vertellen over het creatieve proces achter de video? Heb je zelf veel inspraak gehad in het concept en de regie?


QUELLY: Ik wist dat ik voor Zwaartekracht in ieder geval iets met een astronaut wilde doen en gewoon een beetje een galactische sfeer wilde creëren. Ik heb zelf ook een fascinatie voor het heelal en alles wat daarmee te maken heeft, dus ik vond het heel leuk om dat als thema te hebben.

Eén van mijn huisgenoten is videograaf en bood aan de clip voor mij te schieten, dus dat was superfijn! Ik moet wel zeggen dat ik vooraf niet wist hoeveel stress het maken van een videoclip met zich meebrengt. Van het regelen van de locaties, het maken van een strakke planning voor de opnamedag, tot het in elkaar zetten van het astronautenpak… Ik heb zeker bloed, zweet en een paar traantjes gelaten tijdens het proces. Voor mijn volgende videoclip denk ik dat ik iets meer uit handen wil geven en probeer niet alles zelf te doen, haha.

Floris: Wat hoop je dat mensen visueel ervaren als ze de videoclip voor het eerst zien? Zijn er symbolen of beelden die voor jou persoonlijk veel betekenen?


QUELLY: Ik hoop vooral dat ze zich een beetje kunnen wanen in een andere wereld. We hebben geprobeerd het zo futuristisch mogelijk te maken tot zover kan met een laag (eigenlijk geen) budget. 

Uitdagingen van het opnemen van de videoclip

Floris: Zijn er bepaalde uitdagingen waar je tegenaan liep tijdens het opnemen van de videoclip? Wat was het meest uitdagende of verrassende moment tijdens de shoot?

QUELLY: Fun, but not so fun for me, fact: ik kan niet zwemmen. Althans, ik heb geen zwemdiploma en kan de schoolslag een klein beetje. Er is één shot in de videoclip waarbij ik in het water val. Omdat het er in slow motion uitziet alsof ik in het water ‘zweef’ en dat sterk aansluit bij Zwaartekracht, MOEST en zou ik die scène opnemen. Ik denk dat we die take wel twintig keer opnieuw hebben moeten schieten, omdat ik of niet diep genoeg kwam, of mijn jurk omhoogvloog waardoor je alleen mijn derrière zag, of ik eruitzag als een spartelende vis die voor haar leven vocht.

Eigenlijk zat de val vanaf de kant er ook in, maar daar hadden we maar één take voor, en die hebben we verprutst. Het heeft wel een leuke blooper opgeleverd, die we aan het einde van de clip hebben gemonteerd.

Miller Events Quelly in the pool Miller Events interview
QUELLY in de videoclip van ‘Zwaartekracht

Inspiraties tijdens het maakproces

Floris: Wat heeft je geholpen om tijdens het maakproces van deze single geïnspireerd te blijven? Zijn er bepaalde artiesten of albums die een grote invloed op je hebben gehad tijdens het schrijven van “Zwaartekracht”?

QUELLY: Ik hou van veel verschillende genres muziek, maar de inspiratiebronnen van Zwaartekracht zijn voornamelijk Dua Lipa en Daft Punk geweest en Nederlandse artiesten als bijvoorbeeld Maan en Goldband. Ik wilde een beetje richting een soort Nederlandse funky synthpop gaan.

Toekomstplannen


Dromen en plannen

Floris: Waar zie je jezelf in de komende jaren als artiest? Heb je doelen of dromen die je wilt realiseren in je carrière?

QUELLY: Ik hou ontzettend veel van muziek maken en het schrijven van nummers. Het allermooiste wat er bestaat is als je van je passie je werk kan maken, dus dat is eigenlijk wel een soort grote droom voor mij.

Welke dingen heb je geleerd als artiest

Floris: Als je terugkijkt op het hele proces van het maken van “Zwaartekracht”, van het schrijven tot het filmen van de videoclip, wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt als artiest?

QUELLY: Ik denk dat het belangrijkste dat ik geleerd heb is om dingen los te laten. Ik ben van mezelf heeeel perfectionistisch en als ik iets voor ogen heb, MOET het op die manier gaan. Ik vind het lastig om geen controle te hebben over situaties of als dingen niet uitpakken hoe ik het voor ogen had.

Gaandeweg het proces van een nummer uitbrengen stuit je op onvoorziene obstakels en problemen en je moet heel snel kunnen schakelen en soms ook gewoon kunnen zeggen: Que será, será. Soms heb je dingen niet in handen en dat is ook oké. De wereld vergaat niet als iets niet is zoals je je het had voorgesteld en soms kom je daardoor zelfs op nog leukere/betere ideeën!

Nieuwe projecten

Floris: Wat kunnen we verwachten van je in de toekomst? Kunnen we uitkijken naar een nieuw album, optredens, of andere projecten die je in de maak hebt?

QUELLY: Volgende week mag ik optreden tijdens een lokaal festival in Almere, dus dat is superleuk! Het zijn nu voornamelijk nog veel covers, omdat ik eerst eigen muziek online wil hebben voordat ik het live speel, maar hopelijk kan ik in de nabije toekomst nog meer optreden én met mijn eigen nummers! 

Miller Events Quelly op het podium Miller Events interview
QUELLY – Poppodium De Meester Almere (songs of freedom contest)

Floris: Naast “Zwaartekracht”, werk je aan nieuwe muziek die we binnenkort kunnen verwachten? Misschien een album of EP in de maak?

QUELLY: Zeker! Ik ben nu bezig met een aantal nummers die ik op korte termijn wil uitbrengen. Of in ieder geval dit jaar.

Thema nieuwe nummers

Floris: Kun je al een tipje van de sluier oplichten over het geluid of de thema’s van de nieuwe muziek waaraan je werkt?

QUELLY: Mijn meeste nummers gaan over liefde en heartbreak. Daarnaast heb ik ook een aantal nummers over mentale gezondheid en de weg naar het leren houden van jezelf. Ik heb eigenlijk bijna geen vrolijke nummers als ik er zo over nadenk haha. Ik denk omdat het schrijven over mijn gevoelens ook een beetje helend werkt voor mij en het een manier is om bepaalde dingen te verwerken en het een plekje te kunnen geven. 

Samenwerken met welke artiesten?

Floris: Heb je samenwerkingen met andere artiesten of producers op de planning staan? Zijn er specifieke mensen met wie je graag zou willen samenwerken?

QUELLY: Op dit moment werk ik samen met Cutta Crepe, de producer die ook Zwaartekracht heeft geproduceerd. Daarnaast is mijn broertje Rxckson ook een hele goede producer dus daar heb ik ook veel aan. En ik ga binnenkort ook zitten met een aantal van mijn Instagram vrienden die ook muziek maken. Ik vind het sowieso heel leuk om met verschillende mensen muziek te maken, dus ik zou tegen andere muzikanten en producers willen zeggen: hit me up!

Afsluiting


Floris: Wat is je grootste muzikale droom op dit moment? Zijn er festivals, podia of plekken waar je absoluut wilt optreden in de toekomst?

QUELLY: Hahahaha, ik voel me altijd een beetje ‘delulu’ om dit toe te geven, maar ik zou ooit nog wel heel graag op Lowlands willen staan. Dat lijkt me echt supertof, vooral omdat dat ook echt mijn favoriete Nederlandse festival is. De sfeer is er altijd zo top! Ach, who knows… a girl can dream, right? 😉

Bedankt QUELLY (Raquel) dat je dit interview wilde doen samen, wij kennen elkaar nu al een tijdje en ik het is leuk om te zien hoe jouw passie voor muziek zich nu zo ontwikkeld. Ik heb zo het vermoeden dat dit ook niet het laatste is wat wij van jou te horen krijgen, en ik ben echt super enthousiast voor jou om te zien wat de toekomst in petto heeft!

Meer berichten zoals deze: Top artiesten spotify 2024, Duurste artiesten om te boeken.

Een reactie op “Quelly interview: nieuwe single “Zwaartekracht”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *